Šećera na pretek

Bez autora
Mar 23 2011

Početkom septembra sa Evropskom komisijom biće započeti pregovori o proširenju kvote za izvoz šećera u zemlje EU. Više godina naša kvota ograničena je na 180.000 tona, što je za naše izvozne kapacitete simbolično. Činjenica je da se ovdašnji potrošači već duže od mesec dana šećerom snabdevaju zahvaljujući robnim rezervama koje tržištu isporučuju ovaj proizvod po ceni od 89 dinara po kilogramu. Robne rezerve će, i u narednih šest meseci, intervenisati sa po 3.000 tona šećera svakog meseca, po jedinstvenoj ceni od 98 dinara po kilogramu, kako bi se predupredile eventualne nestašice i obezbedila stabilnost cena na čitavoj teritoriji Srbije. Ipak, stručnjaci kažu da razloga za nestašice i loše snabdevanje tržišta šećerom nema, odnosno da je trenutno stanje posledica isključivo špekulacija aktera na tržištu. Šećera ima dovoljno i za izvoz i za domaće potrebe. Treba duplirati površine pod šećernom repom. Lane je proizvedeno 472.000 tona šećera, izvezeno 280.000 tona, a domaće potrebe su 150.000 tona.

Šećera na pretek- Početkom septembra sa Evropskom komisijom ćemo započeti pregovore o proširenju kvote za izvoz šećera u zemlje EU - otkrio je, u razgovoru za „Novosti“ potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

- Više godina naša kvota ograničena je na 180.000 tona, što je za naše izvozne kapacitete simbolično.

Mada najava potpredsednika Đelića deluje kao dobra vest za srpske proizvođače i prerađivače šećera, činjenica je da se ovdašnji potrošači već duže od mesec dana šećerom snabdevaju zahvaljujući robnim rezervama koje tržištu isporučuju ovaj proizvod po ceni od 89 dinara po kilogramu. Robne rezerve će, i u narednih šest meseci, intervenisati sa po 3.000 tona šećera svakog meseca, po jedinstvenoj ceni od 98 dinara po kilogramu, kako bi se predupredile eventualne nestašice i obezbedila stabilnost cena na čitavoj teritoriji Srbije.

Ipak, stručnjaci kažu da razloga za nestašice i loše snabdevanje tržišta šećerom nema, odnosno da je trenutno stanje posledica isključivo špekulacija aktera na tržištu.

- Šećera ima dovoljno i za izvoz i za domaće potrebe - tvrdi Vojislav Stanković, iz Centra za nučno-istraživački rad PKS i dodaje da treba duplirati površine pod šećernom repom.

- Lane je proizvedeno 472.000 tona šećera, izvezeno 280.000 tona, a domaće potrebe su 150.000 tona.

Stanković ističe da ukoliko se odobri veća kvota za izvoz šećera, svima u tom prehrambenom „šećernom“ lancu biće bolje, od primarnih proizvođača šećerne repe, pa do prerađivača, ali i samih potrošača, jer će imati stabilno tržište.

- Veći izvoz znači i veći devizni priliv fabrikama, pa je to onda garant i stabilnosti cena na domaćem tržištu - naglasio je Stanković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik